Tu știi ce se ascunde în spatele unui ou cu cifra 3?

Ce reprezintă cifra de pe ouă?

Ouăle comercializate în magazine și supermarketuri sunt inscripționate cu un cod de la 0 la 3 care descrie sistemul de exploatare din care acestea provin.

Ce înseamnă codul de pe ouă

Cea mai crudă modalitate de exploatare a găinilor pentru ouă este cea în cuști. De aici provin ouăle cu cifra 3.

Bateriile îmbunătățite, conform noilor standarde ale Uniunii Europene, au o înălțime de 20 cm și alocă fiecărei găini o suprafață de numai 750 cm², puțin peste dimensiunea unei foi de hârtie A4. În aceste condiții, găinile nu au nici măcar spațiul suficient pentru a-și întinde aripile. 
Găinile din cuști nu au parte de lumină naturală și aer proaspăt și își petrec întreaga viață pe gratii de metal, în spații mici și murdare.
Acestea nu își pot manifesta comportamentele naturale specifice găinii: cocoțatul, scurmatul în pământ, băile de praf și cuibăritul.

Anumiți producători consideră că aceste condiții sunt de ajuns pentru ca păsările să trăiască și să-și îndeplinească „sarcina” – aceea de a produce ouă. Însă, lipsa de spațiu și aglomerația sunt un factor de stres pentru găini și declanșează deseori comportamente agresive precum ciugulirea vătămătoare și canibalismul.

Investigații recente au scos la iveală imagini cu un profund impact emoțional. Înghesuiala în care trăiesc atâtea ființe blochează accesul lucrătorilor către găinile bolnave și muribunde, așa că multe dintre ele suferă în agonie, iar după moarte, trupurile lor sunt abandonate și lăsate să se descompună. Materialele apărute atât în mediul online cât și la TV dovedesc, încă o dată, faptul că practicile standard și cerințele minime necesare aprobate din punct de vedere legal, nu sunt și etice.

Mai mult, obținerea ouălor cu cifra 3 pun în pericol sănătatea populației, prin folosirea intensivă a antibioticelor.

Folosirea extensivă a antibioticelor e necesară pentru prevenirea îmbolnăvirii păsărilor ținute în cuști mici, supraetajate, în condiții de aglomerare și mizerie și acumulare de dejecții. Gazele emise poluează aerul din hale, dar și din perimetrul fermei, periclitând sănătatea locuitorilor din vecinătatea fermelor.

Din cauza spațiului înghesuit și murdar, cuștile favorizează dezvoltarea unor bacterii rezistente la antibiotice. Rezistența la antibiotice devine un lucru tot mai des întâlnit în industria ouălor. Studii științifice confirmă faptul că există un risc mai mare ca găinile crescute în cuști să dezvolte rezistență la antibiotice, comparativ cu cele crescute în sisteme ecologice.

Prin urmare, conform rezultatelor unor studii, înlocuirea bateriilor convenționale cu cele „îmbunătățite” nu a scăzut riscul de contaminare a ouălor cu bacterii. Aceste lucruri determină consumatorii să facă alegeri informate în ceea ce privește proveniența ouălor, astfel, ouăle de la găini din cuști sunt tot mai puțin căutate.

Ouăle cu cifra 3 sunt sărace nutrițional

Conform standardelor, în cazul ouălor cu cifra 3, se acceptă furaje de calitate foarte proastă, sărace în nutrienți, ceea ce periclitează sănătatea găinilor și conținutul nutritiv al ouălor.

Rezultatele unui studiu efectuat în 2008 de un grup de cercetători din Italia (Hidalgo et co.) şi publicate în „Food Chemistry”, în care au fost studiaţi 41 de parametri fizici şi chimici ai calităţii ouălor provenite din cele patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare, au arătat că există o diferenţă de ordin calitativ în defavoarea ouălor provenite din sistemul de creştere în cuşti.

Ouăle provenite din fermele ecologice (bio) au o calitate superioară celor de tip convenţional, pentru că nu conţin reziduuri de pesticide, hormoni şi medicamente, au un conţinut mai redus de colesterol şi concentraţii mai mari din vitaminele A, D, E, K, B şi Omega 3. (prof. univ. dr. Mihai Decun)